Tradiční velikonoční recepty: chutná inspirace na sváteční stůl

Velikonoce jsou obdobím radosti, rodinných setkání a tradičních chutí. Česká kuchyně nabízí mnoho jídel, která jsou s tímto svátkem neodmyslitelně spojená. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších receptů, které na velikonočním stole nesmí chybět. 🐣🥚

1. Velikonoční nádivka

Voňavá klasika z uzeného masa, housek, vajec a zelených bylinek. Peče se v chlebíčkové formě a podává jako příloha nebo hlavní jídlo.

  • 3 rohlíky
  • 300 g uzeného masa
  • 5 vajec
  • hrst špenátu nebo mladých kopřiv
  • sůl, pepř, česnek

Vše promíchejte, dejte do formy a pečte při 180 °C asi 45 minut. Výborná teplá i studená!

2. Plněná vejce

Tradiční předkrm. Uvařená vejce rozkrojte, žloutky smíchejte s máslem, hořčicí, tuňákem nebo šunkou a naplňte zpět. Ozdobte pažitkou. 🥚

3. Velikonoční beránek

Symbol jara a sladká radost pro děti i dospělé. Můžete upéct piškotový nebo kakaový.

  • 3 vejce
  • 150 g cukru
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka

Upečte ve formě beránka a po vychladnutí posypte moučkovým cukrem. 🐑

4. Domácí mazanec

Sladké kynuté pečivo s rozinkami a mandlemi. Jemný, voňavý a nadýchaný.

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 2 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 50 g másla
  • droždí, špetka soli, rozinky

Po vykynutí vytvořte bochánek, potřete vejcem, posypte mandlemi a pečte na 180 °C asi 40 minut.

5. Uzené maso, klobása a křen

Bez uzeného, domácí klobásky a ostrého křenu by to nebyly pravé Velikonoce. Podávejte se studenými vejci, domácím chlebem a zeleninou. 🐖

6. Vajíčkový salát

Po koledě zbývá spousta uvařených vajec – ideální čas na rychlý a chutný salát.

  • 5–6 vajec natvrdo
  • 1 kyselá okurka
  • 2 PL majonézy nebo bílého jogurtu
  • sůl, pepř, hořčice podle chuti

Nakrájejte vše nadrobno, smíchejte a nechte vychladit. Podávejte s čerstvým pečivem. 🥚🥒

7. Škvarkové pagáče

Slané pečivo ideální na sváteční stůl nebo jako pohoštění.

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 1 vejce
  • 200 g pomletých škvarků
  • sůl, kmín na posypání

Vyválejte, potřete škvarky, přeložte, nechte vykynout a pečte při 200 °C dozlatova. 🐷🥐

8. Zelená polévka s kopřivou nebo špenátem

Na Zelený čtvrtek se tradičně připravuje zelená polévka – symbol očisty a zdraví.

  • 200 g špenátu nebo mladých kopřiv
  • 1 cibule
  • 1 brambora
  • smetana ke zjemnění
  • sůl, pepř, muškátový oříšek

Uvařte, rozmixujte a podávejte s krutony nebo vejcem. 🌿

9. Tvarohová velikonoční baba

Lehký koláč z tvarohu, který se podává jako sladký dezert po těžším jídle.

  • 500 g tvarohu
  • 3 vejce
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 PL krupice
  • máslo a strouhanka na formu

Pečte ve vymazané formě na 180 °C asi 40 minut. Podávejte se šlehačkou nebo ovocem. 🍰

10. Uzené koleno se zelím

Syté hlavní jídlo, ideální na Velikonoční pondělí nebo slavnostní oběd.

  • 1 uzené vepřové koleno
  • kysané zelí
  • cibule, česnek, bobkový list
  • pepř, kmín
  • brambory jako příloha

Koleno nejprve vařte, pak dopečte dozlatova. Zelí poduste s cibulí a kořením. 🍖🥬

Závěr

Velikonoce jsou skvělou příležitostí vrátit se k tradicím. Tyto recepty voní po domově a svátcích – zkuste je a vykouzlete na stole tu pravou atmosféru!


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *