Velikonoční koláče: Sladké tradice na váš sváteční stůl

Velikonoce nejsou jen o vajíčkách a uzeném – sladké vůně koláčů k nim neodmyslitelně patří! Tradiční velikonoční koláče voní po vanilce, máku, ořeších či tvarohu. Přinášíme vám výběr těch nejoblíbenějších, které by na svátečním stole rozhodně neměly chybět. 🐣🍰

1. Velikonoční mazanec

Jeden z nejtradičnějších koláčů. Sladký, nadýchaný a krásně voňavý.

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 2 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 50 g másla
  • droždí, rozinky, citronová kůra, mandle

Nechte vykynout, vytvarujte bochánek, potřete vejcem a pečte při 180 °C dozlatova.

2. Tvarohové hřebeny

Křupavé koláčky plněné sladkým tvarohem, ideální ke kávě či čaji.

  • listové těsto
  • 250 g tvarohu
  • 1 žloutek
  • vanilkový cukr, citronová kůra

Naplňte, přeložte do tvaru hřebene, potřete vejcem a pečte dozlatova. Posypte moučkovým cukrem.

3. Makové záviny

Mák symbolizuje hojnost a zdraví – o Velikonocích nesmí chybět!

  • kynuté těsto
  • náplň z mletého máku, cukru a mléka
  • máslo na potření

Vyválejte, naplňte, srolujte a nechte ještě kynout. Pečte 35 minut při 180 °C.

4. Ořechové rohlíčky

Drobné koláčky plné chutných ořechů, které se rozplývají na jazyku.

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 100 g mletých ořechů
  • vejce, vanilka, cukr

Z vytvarovaného těsta vytvořte malé rohlíčky a pečte 15 minut. Po upečení obalte v moučkovém cukru.

5. Hrníčkový jablečný koláč

Rychlý, vláčný a výborný – ideální na poslední chvíli.

  • 2 hrnky nastrouhaných jablek
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek oleje
  • 2 vejce, skořice, prášek do pečiva

Vše smíchejte, nalijte na plech a pečte při 180 °C asi 30 minut.

6. Velikonoční jidáše

Symbolizují provazy, na kterých se oběsil Jidáš. Sladké, medové a jemně zlatavé.

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 80 g másla
  • 2 žloutky, droždí, špetka soli
  • med na potření

Vytvarujte spirálky nebo uzlíky, pečte dozlatova a ještě teplé potřete medem.

7. Velikonoční bábovka

Symbol hojnosti a plnosti života. Může být mramorová, ořechová či tvarohová.

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g cukru
  • 4 vejce
  • 150 ml oleje
  • 1 prášek do pečiva, vanilka, kakao dle chuti

Těsto nalijte do formy a pečte při 180 °C přibližně 45 minut. Poprašte cukrem nebo polejte čokoládou.

8. Plněné košíčky s džemem

Vonné koláčky plné ovocného džemu nebo tvarohu – krásné na pohled i chuť.

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 1 žloutek, cukr, citronová kůra
  • ovocný džem nebo tvarohová náplň

Vyválejte těsto, vložte do formiček, naplňte a pečte 15–20 minut.

9. Perníkoví zajíčci

Děti je milují! Vykrajují se jako zajíčci či kuřátka a zdobí polevou.

  • 400 g hladké mouky
  • 140 g medu
  • 100 g cukru
  • 1 vejce, perníkové koření, soda

Vykrojte a pečte při 170 °C 10–12 minut. Po vychladnutí ozdobte cukrovou polevou.

10. Sváteční závin s tvarohem a rozinkami

Kombinace jemného tvarohu, sladkých rozinek a nadýchaného těsta.

  • kynuté těsto
  • 500 g tvarohu
  • 100 g cukru
  • 1 žloutek, rozinky, vanilka

Vyválejte těsto, natřete náplní, srolujte a nechte ještě kynout. Pečte dozlatova a poprašte cukrem.

Závěr

Ať jsou vaše Velikonoce voňavé, sladké a plné tradic. Vyzkoušejte některý z těchto koláčů a potěšte své blízké něčím dobrým. Dobré koláče spojují rodinu – pečte je s láskou! ❤️


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *