Velikonoční koláče: Sladké tradice na váš sváteční stůl
Velikonoce nejsou jen o vajíčkách a uzeném – sladké vůně koláčů k nim neodmyslitelně patří! Tradiční velikonoční koláče voní po vanilce, máku, ořeších či tvarohu. Přinášíme vám výběr těch nejoblíbenějších, které by na svátečním stole rozhodně neměly chybět. 🐣🍰
1. Velikonoční mazanec
Jeden z nejtradičnějších koláčů. Sladký, nadýchaný a krásně voňavý.
- 500 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 2 žloutky
- 250 ml mléka
- 50 g másla
- droždí, rozinky, citronová kůra, mandle
Nechte vykynout, vytvarujte bochánek, potřete vejcem a pečte při 180 °C dozlatova.
2. Tvarohové hřebeny
Křupavé koláčky plněné sladkým tvarohem, ideální ke kávě či čaji.
- listové těsto
- 250 g tvarohu
- 1 žloutek
- vanilkový cukr, citronová kůra
Naplňte, přeložte do tvaru hřebene, potřete vejcem a pečte dozlatova. Posypte moučkovým cukrem.
3. Makové záviny
Mák symbolizuje hojnost a zdraví – o Velikonocích nesmí chybět!
- kynuté těsto
- náplň z mletého máku, cukru a mléka
- máslo na potření
Vyválejte, naplňte, srolujte a nechte ještě kynout. Pečte 35 minut při 180 °C.
4. Ořechové rohlíčky
Drobné koláčky plné chutných ořechů, které se rozplývají na jazyku.
- 250 g hladké mouky
- 100 g másla
- 100 g mletých ořechů
- vejce, vanilka, cukr
Z vytvarovaného těsta vytvořte malé rohlíčky a pečte 15 minut. Po upečení obalte v moučkovém cukru.
5. Hrníčkový jablečný koláč
Rychlý, vláčný a výborný – ideální na poslední chvíli.
- 2 hrnky nastrouhaných jablek
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek oleje
- 2 vejce, skořice, prášek do pečiva
Vše smíchejte, nalijte na plech a pečte při 180 °C asi 30 minut.
6. Velikonoční jidáše
Symbolizují provazy, na kterých se oběsil Jidáš. Sladké, medové a jemně zlatavé.
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 100 g cukru
- 80 g másla
- 2 žloutky, droždí, špetka soli
- med na potření
Vytvarujte spirálky nebo uzlíky, pečte dozlatova a ještě teplé potřete medem.
7. Velikonoční bábovka
Symbol hojnosti a plnosti života. Může být mramorová, ořechová či tvarohová.
- 250 g polohrubé mouky
- 150 g cukru
- 4 vejce
- 150 ml oleje
- 1 prášek do pečiva, vanilka, kakao dle chuti
Těsto nalijte do formy a pečte při 180 °C přibližně 45 minut. Poprašte cukrem nebo polejte čokoládou.
8. Plněné košíčky s džemem
Vonné koláčky plné ovocného džemu nebo tvarohu – krásné na pohled i chuť.
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla
- 1 žloutek, cukr, citronová kůra
- ovocný džem nebo tvarohová náplň
Vyválejte těsto, vložte do formiček, naplňte a pečte 15–20 minut.
9. Perníkoví zajíčci
Děti je milují! Vykrajují se jako zajíčci či kuřátka a zdobí polevou.
- 400 g hladké mouky
- 140 g medu
- 100 g cukru
- 1 vejce, perníkové koření, soda
Vykrojte a pečte při 170 °C 10–12 minut. Po vychladnutí ozdobte cukrovou polevou.
10. Sváteční závin s tvarohem a rozinkami
Kombinace jemného tvarohu, sladkých rozinek a nadýchaného těsta.
- kynuté těsto
- 500 g tvarohu
- 100 g cukru
- 1 žloutek, rozinky, vanilka
Vyválejte těsto, natřete náplní, srolujte a nechte ještě kynout. Pečte dozlatova a poprašte cukrem.
Závěr
Ať jsou vaše Velikonoce voňavé, sladké a plné tradic. Vyzkoušejte některý z těchto koláčů a potěšte své blízké něčím dobrým. Dobré koláče spojují rodinu – pečte je s láskou! ❤️
Napsat komentář